Kulturelle overraskelser til hele Nordjylland

Børneteater ude i den dybe skov, talentspotting i aktiveringsprojekter, Hamlet udsat for virkelighedens retssal og masser af kulturelle overraskelser i det nordjyske landskab. Det er bare noget af det, KulturKANten støtter i 2016.

De nordjyske kulturpolitikere i KulturKANten mødtes 26. november og delte 1,9 mio. kr. ud til 10 nordjyske kunst- og kulturprojekter.

– Det var den sidste ansøgningsrunde i denne kulturaftale, og vi har i høj grad støttet projekter, som vil præsentere kunst og kultur for nye målgrupper, og som understøtter alternative talentudviklingsmiljøer. Alt sammen med den hensigt, at vi skal nå bredt ud og præsentere kunst og kultur i hele Nordjylland, siger Mads Duedahl, som er Formand for KulturKANtens politiske styregruppe og til dagligt Sundheds- og Kulturrådmand i Aalborg Kommune.

Han understreger, at det er vigtigt, at kunst og kultur skaber bevægelse. Det vil sige, at kunsten og kulturen skal røre os, men også at den skal flytte os.

– Det, vi gerne vil sikre i KulturKANten, er at alle møder kunst og kultur alle steder! Derfor handler vores uddelinger også meget om at overraske med kulturoplevelser eller sætte kunst og kultur sammen i overraskende sammenhænge, som kan skabe nysgerrighed, begejstring og aha-oplevelser, fortsætter Mads Duedahl.

Vi vil således kunne møde Benthe Marit Norheims kæmpe store kvindeskulpturer, der repræsenterer forskellige faser af livet, når de majestætisk flyder forbi på fjorden. Vi vil også kunne møde landskabskunst, når vi bevæger sig ud i den nordjyske natur – fx de selvlysende sten i Ella Mortons Land Art værk Meteor shower, som i fremtiden vil kunne opleves om natten i Brønderslev kommune som en del af de 9 Land Art værker i Nordjylland, som KulturKANtens støtter.

KulturKANten_2016

 

Talentpleje – også i de alternative miljøer

Hvis KulturKANten skal være med til at sikre en fortsat udvikling i Nordjylland, er det også rigtig vigtigt at tage hånd om dem, der har det kreative talent, så de får mulighed for at bevæge sig fremad.

– Det er en vigtig regional opgave at sikre muligheden for at udvikle sit kreative talent, uanset hvor i Nordjylland man bor, og uanset hvilken genre ens talent ligger inden for, siger Mads Duedahl.

Et godt eksempel er Klik Klik Klub, som er et talentudviklingsprojekt inden for fotografi. PixlArt i Øster Vrå står bag projektet, som i første omgang henvender sig til skolebørn i hele regionen, som tilbydes workhops i foto som udtryksform. Skolebørnene vil både blive udfordret i deres brug af kameraer, men også i hvordan de gebærder sig på nettet med de billeder, de har taget.

Fra retsteater til udvikling af talent for at arrangere kulturbegivenheder
Med de støttede projekter kan KulturKANten både præsentere kunst og kultur på højt niveau og være med til at skabe en ekstra dimension på udviklingen af Nordjyllands kreative talenter. 

De støttede projekter fordeler sig inden for de to indsatsområder; Talentudvikling og Det overraskende møde & alternative arenaer. Projekterne er meget forskelligartede, men er alle med til at opfylde KulturKANtens vision om at sikre kulturelle møder, muligheder og mangfoldighed i Nordjylland:

  • Life-Boats – Jomfrurejsen – Marit Benthe Norheims tre flydende kvindeskulpturer i Limfjorden
  • Hamlet for retten – Teater Nordkraft og nordjyske forsvarere, anklagere og dommere
  • Ord uden grænser – Nordjyske biblioteker rykker ud med bogcafeer i sprogskoler og asylcentre
  • Inde i den dybe skov – Thy Teaters overraskende børne/familieforestillinger i nordjyske skove
  • 9 Land Art værker i nordjyske kommuner
  • Klik, Klik, Klub – talentudvikling inden for fotografi
  • Billedskolen – talentudvikling inden for billedkunst
  • Thy Alive Talentakademi – talentudvikling af arrangører af kulturbegivenheder
  • Ung Nordjysk Scenekunst – Ny fælles opstart – talentudvikling inden for teater
  • KunstSkolen Vest Fokus – tværfaglig talentudvikling med talentspotting blandt ledige og udsatte unge

KulturKANten har modtaget 26 ansøgninger på i alt 4.3 mio. kr.

Læs mere om de støttede projekter under puljen Det overraskende møde & alternative arenaer her

Læs mere om de støttede projekter under Talentudviklingspuljen her

[supsystic-social-sharing id=”1″]