Nordjyllands dygtigste historiedetektiver er fra Løgstør

Vinderne af Historiedetektivernes filmkonkurrence er fundet

Søndag kulminerede næsten et halvt års spænding, da Carola, Jamie, Andreas, Alex og Rasmus fra 8. a på Løgstør Skole vandt konkurrencen om at producere den bedste kortfilm om lokal kulturarv. Filmen handler om den forsvundne ø ”Færgeholm”, som ligger ud for Løgstør, og som tidligere spillede en væsentlig rolle, når Limfjorden skulle krydses.

På billedet ses det glade vinderhold fra 8. a på Løgstør Skole. Carola, Jamie, Rasmus, Alex og Andreas valgte efter at have besøgt Limfjordsmuseet i Løgstør at dykke dybere ned i fortællingen om den forsvundne ø, ”Færgeholm”.

At der overhovedet findes en film om Færgeholm – og 53 andre interessante nordjyske fortællinger – skyldes projektet ”Historiedetektiverne”, som er et samarbejdsprojekt mellem 12 nordjyske 8. og 9. klasser, de 12 statsanerkendte nordjyske museer i KulturarvNord og ikke mindst TV2 Nord og P4 Nordjylland.  Et pilotprojekt, som med støtte fra den nordjyske kulturaftale KulturKANten, har afsøgt nye muligheder for at kombinere professionelt museumsarbejde med moderne medieformidling. Resultatet er blevet 54 vidt forskellige kortfilm, som formidler alt fra fortællingen om den musikglade, tyske soldat Horst Lange til Slavekrigen i 1848, som vidste sig at være datidens fake news, som spredte sig med lynets hast fra Rendsburg og op gennem Jylland.

Fra august til december er der gennemført undervisningsforløb på alle de deltagende museer, hvor klasserne er blevet præsenteret for nogle af de mange spændende historier, som findes i det nordjyske. Efterfølgende har det været op til de enkelte hold at få omsat denne viden til professionelle kortfilm med hjælp fra TV2 Nords dygtige journalister og fotografer. På denne måde er historiefaget blevet kombineret med medieundervisning, og for eleverne har det været en helt anderledes og ny måde at lære på.

Indslaget fra TV2 Nord fra aftenudsendelsen 17. december, hvor vinderne blev offentliggjort, kan ses her: https://www.tv2nord.dk/nyheder/17-12-2018/1930/and-winner?autoplay=1#player

Dommerpanelet, som skulle udvælge de tre bedste kortfilm, var på en svær opgave, men endte med film fra Hirtshals Skolecenter, Friskolen Skallerup og Løgstør Skole. Den endelige afgørelse fandt sted vha. en afstemning på Facebook, som altså ved afgørelsens time søndag kl. 12.00 faldt ud til Løgstørholdets fordel. De kan nu glæde sig til en tur på Restaurant Bone’s med hele klassen samt 1000 kroner hver til ekstra julegaver fra coolshop.dk.

Og for de, der måtte sidde tilbage, og undres sig over, hvad der nu var med ”den forsvundne ø”, så kan filmen ses på TV2 Nords hjemmeside sammen med de 53 andre fortællinger fra hele Nordjylland.

Vinderfilmen kan ses her: https://www.tv2nord.dk/historiedetektiverne/alex-andreas-carola-jamie-og-rasmus-logstor-skole?autoplay=1#player

Og 2. pladsen: https://www.tv2nord.dk/historiedetektiverne/alberte-emma-jens-malthe-og-diana-hirtshals-skolecenter?autoplay=1#player

Og 3. pladsen: https://www.tv2nord.dk/historiedetektiverne/frederikke-noah-asta-tommy-og-kirsten-friskolen-skallerup?autoplay=1#player