På opdagelse i den nordjyske historie

Hvem er Nordjyllands dygtigste historiedetektiver?

Hvem er Nordjyllands dygtigste historiedetektiver? Jagten på de mange spændende, nordjyske fortællinger går ind den 15. januar, hvor et nyt samarbejdsprojekt mellem regionens tolv statsanerkendte museer, TV2 Nord, Region Nordjylland og DR P4 lanceres.

Hvad har tatoveringsnåle fra bronzealderen til fælles med Helligåndsklosteret og Churchillgruppen? I hvert fald én ting: De indeholder alle en spændende historie, som fortæller om Nordjylland gennem tiden. Og netop de gode historier er i centrum for et nyt, stort projekt, der skydes i gang den 15. januar.

”Historiedetektiverne” henvender sig til nordjyske skoleelever i 8. og 9. klasse, og er en konkurrence om at lave den bedste videoformidling af nordjysk kulturarv på tre minutter. Fantastiske historier fra Nordjylland, fortalt af unge skoleelever til andre skoleelever.

Elevernes detektivarbejde starter på et af de tolv deltagende nordjyske museer, hvor de med museumsformidlere som guider præsenteres for de forskellige historier ”bag” udstillingerne. Herefter er det op til eleverne selv at beslutte, hvilken spændende genstand, historie, bygning eller person, de vil undersøge nærmere i deres projektarbejde. Hvem kunne det smukt udsmykkede sværd fra vikingetiden have tilhørt, hvorfor har det 10.000 år gamle kranie fra jægerstenalderen voldsomme skader, og hvem var Thomas Thomassen Bisp, der blev henrettet i Hjørring i 1822? Eleverne skal med hjælp fra museernes medarbejdere finde svar på deres spørgsmål og efterfølgende ved TV2 Nords skoletjeneste omsætte den nye viden til en kortfilm. Her trænes eleverne i at håndtere medieprocessen fra idé, research og optagelse til redigering og outputtet i en video. Alt sammen under professionel vejledning af journalister og fotografer, mens museernes formidlere under hele processen er med på sidelinjen.

”Ved at lade 14-15-årige gå på opdagelse i de mange spændende historier fra Nordjylland og efterfølgende formidle dem ud fra deres helt egne idéer, så kombineres lokalt museumsarbejde med moderne medieundervisning på en helt unik måde”, fortæller idemageren bag projektet, Lone Vig Andersen, der glæder sig til de 60 film, der forventes at komme ud af projektet. Projektet koordineres af Maria Clement Hagstrup, Vesthimmerlands Museum i samarbejde med Marianne Sandberg, TV2 Nord.

De tolv forskellige undervisningsforløb forløber hver over otte dage og afvikles i perioden fra august til november. Interesserede lærere kan allerede nu tilkendegive deres interesse ved at sende en mail til detektiverne@tv2nord.dk. De udvalgte klasser får besked om deltagelse den 22. marts. Mere information om projektet kan ligeledes findes på www.tv2nord.dk/historiedetektiverne

Den endelige kåring af regionens dygtigste historiedetektiver finder sted i december 2018, efter at de tre bedste film har været til afstemning på TV2 Nords Facebookside.

Projektet er støttet af KulturKANten, Nordjyllands kulturaftale 2017-2020.

 

For yderligere information kontakt Marianne Sandberg på telefon 41 24 65 47 eller Maria Clement Hagstrup på telefon: 61 42 30 80.