Vi i publikum bydes indenfor i den lejlighed, som kunstnerne har boet og arbejdet i de foregående dage. En ung mand klædt som tjener byder på vin og sørger for god stemning blandt gæsterne, indtil interventionen for alvor går i gang. Han fortsætter sin rolle som tjener, men den helt gode stemning må hurtigt vige.

 

Her lugter lidt af løg… Nåh, det er bare patriarkatet

I lejlighedens forskellige rum udspiller forskellige scener sig som små vignetter af samfundsdilemmaer. I et badekar sidder Patriarkatet, godt selvtilfreds, imens han smovser rå løg og råber ad alle omkring sig; ”Mere mad! Dans for mig! Du skal smile, mens du fejer!”.

 

En dansk kvinde kolonialiserer i stilhed ved at sprede Dannebrog over hele lejligheden – og over hele publikum – for til sidst at feje flagene sammen og placere dem under et stort gulvtæppe.

I køkkenet synger en ung husmoder sine sørgmodige svenske viser, mens hun hakker en fuldkommen uendelig mængde løg, der steges, så lugten langsomt breder sig til alle de andre rum og gør sanseligt indtryk på publikum. Hvad er meningen?

”Der var en fantastisk performance i køkkenet, hvor jeg oplevede én bare stå og hakke løg. Og jeg tænkte med det samme på Sisyfos, der skulle rulle den der sten op ad bakken til evig tid. Der siger Camus, at hvis nu Sisyfos har en stolthed ved at rulle stenen, kunne man forestille sig ham glad. Det var et 1:1-billede på det ekstra arbejde, som kvinder skal gøre i hjemmet, og på at man ligesom også har det her herre-slave-forhold i forhold til køn,” kommenterer Urt Willemoes, der til daglig selv arbejder med kultur og er med på dagen som publikum.

 

Scenernes lettere absurde tematikker understøttes og indrammes af de smukke, åbne soundscapes, som lydkunstner Monapink skaber i løbet af interventionen.

Colours of Being intervention 23.4 3023

En lokal mentor skaber faglig inspiration

For hver intervention går der en workshop forud. Her får Colours of Being en professionel kunstner med, som bidrager med et slags kunstnerisk mentorskab for de deltagende.

 

“Det bästa med formatet är workshopen. Vi har haft workshops med performanceartist Inga Nielsen Gerner, skådespelare Belinda Braza och performancekunstner Sandro Masai med Butoh-dans. Det har varit otroliga givande lektioner som breddat frågeställningarna Kön och Jämställdhet, men också ger något till det egna skapandet,” siger Saga Nordén Hagberg fra Nordiska Folkhögskolan.

Denne gang er det den anerkendte multimedie- og performancekunstner Sandro Masai fra Aalborg, som har været kunstnerisk mentor. Han fortæller:
 

”Det har været dejligt at være her med de unge. Det var en meget intens workshop – jeg tror, de var trætte bagefter – og også meget inspirerende. Emnet var equality, men vi arbejdede med det som et utopisk tema; equality er noget, man skal arbejde for, ikke tage for givet. Det var fantastisk at arbejde med de unge, så jeg har glædet mig til at se, hvad de har lavet til i dag.”

Et nyt nordisk netværk og vigtig støtte fra Kulturkanten (IVÆRK)

Colours of Being er et evigt voksende patchwork af deltagere, til dels takket være deres Open Call-koncept, hvor interesserede lokale løbende tilmelder sig workshops. Til daglig er projektet dog i sikre hænder hos de fire facilitatorer Johanne Margrethe Lund, Nicolaj Mortensen, Rikke Bogetoft og Paula Uspenski, der står for den generelle proces samt koordinering med de øvrige nordiske lande. I denne projektperiode har de Norge, Sverige og Island med, og de håber at få Finland med i næste ansøgning.

 

”Det skaber et kunstnerisk nordisk netværk. Det var også udgangspunktet for projektet; at unge kunstnere i Norden skulle lave nogle fede ting sammen og kunne trække på hinandens erfaringer,” siger facilitator Nicolaj. ”Samarbejdet med UMMK og IVÆRK har også åbnet mit netværk op. Jeg droppede en idé for Kjartan [fra UMMK] en dag, og han sagde: 'Jeg forventer din ansøgning om det her – på mandag.' Det føles virkelig godt at have nogen, der bakker op om kunsten.”

 

”Det er ikke altid, man kender alle de mennesker, man skal bruge. Og Kjartan er bare sådan: Jeg kender én, der kan det, du mangler. Jeg kan sætte jer i kontakt,” stemmer Johanne i.

Nicolaj fortsætter: ”Det kan være meget segregeret med kunstgrenene som ung. Som professionel senere hen er det mere integreret, men som ung er disciplinerne er meget splittet op. Så at have organisationer som IVÆRK og UMMK sætter lys på, at vi kan begynde at samarbejde med de andre, så man ikke bare står alene.”

 

Da alle scenerne i lejligheden har interageret på kryds og tværs, samles performerne i stuen, hvor de begyndte, og leder publikum til køkkenet, hvor løgene endnu syder. Vi former alle en ring med hinanden i hænderne, og interventionen er slut for i dag. Men Colours of Being er langt fra færdige med at stille de store spørgsmål.

 

Følg dem på instagram: @colours_of_being og Facebook: Colours of Being 

 

Colours of Being er arrangeret af The Undergrowth, Teater Massehysteri og UMMK i samarbejde med FLÆDI, Det Norske Teatret, Nordiska Folkhögskolan, Huset i Hasserisgade og Kunstudstillingen Vrå.

 

Colours of Being er støttet af IVÆRK og Volt.

 

Fotos: Kjartan Annesen og Emilie Giese