Stamdata
-
Østerlyd
-
Unge - her konfirmander
-
Musik, lyd og sangskrivning
-
Rebild
-
Støvring Sogn ved præst Inge Frandsen
Projektet
Projektets formål
Formålet med projektet har været at se “fejl” som en drivkraft til kunstnerisk skabelse og
nysgerrighed. Gennem en praksisnær kunstnerisk tilgang, mødte kunstnerduoen i Østerlyd, en hold af konfirmander og præst Inge Frandsen. Her skulle de bl.a. skabe musikken og "de femte vers" til salmen "Det første lys er ordet talt af gud".
Hovedaktivitet
Kunstnerduoen overtog konfirmationsforberedelsen i et par uger, med workshops med fokus på det skabende, og det at fejle og lege er grundlæggende elementer i det skabende.
Det første møde med konfirmanderne handlede meget om 'det at komponere' og hvordan man kan anskue musik - efter at eleverne var "blødt op" fik de mod på at lave skøre ting, og flere og af de spontant opståede elementer er efterfølgende blevet til baggrundslyd for det vers de har produceret og indspillet til salmen.
Sangen blev også sunget i en gudstjeneste.
Projektets resultater og erfaringer
Ud over elevernes produktion, har projektet oplevet en gruppe af unge, der først var meget tøvende og generte, en gruppe unge der ikke ønskede hverken at indspille eller lave lyd, til en gruppe unge der deltog aktivt, og lod sig rive med og kaste sig ud i projektet.
Det er lykkedes for kunstnerduoen at skabe et trygt rum, hvor der var plads til at være i processen, at være åbne sammen og skabe - gerne gennem fejl, da det er der det umiddelbare og interessante opstår - det man ikke kan forudsige.
Projektets egne erfaringer opsummeres til:
Det er spændende at arbejde med præster og konfirmander, målgruppen er interessant og der er både dem "der stadig leger" og dem der er godt på vej ind i voksenlivet.
Det er en gruppe hvor det måske er ekstra vigtigt, at få arbejdet med "leg" som noget voksent og skabende, og hvor det at fejle nærmest er verdens undergang. Sammen med det kirkelige og det åndelige rum, skaber det en ekstra dimension i forhold til samtalen om agens og hvordan man indgår i samfundet.
Det gode samspil, skal dog tænkes ud af det kirkelige rum - kunstnerduoen formulerer det således:
"Et kirkerum er smukt og spændende at lave kunst i, det er dog svært at møde hinanden mere spontant. Det er noget vi har taget med os. Det er bedre at mødes i et neutralt rum inden, hvor det er nemmere at lege og åbne op og smide evt. begrænsninger."