Mere sang til de allermindste

Sangkraft Hjørring

Mere sang til de allermindste 1
Mere sang til de allermindste 2

Stamdata

  • Sangkraft Hjørring  

  • Spædbørnsfamilier og sundhedsplejersker.

  • Sang 

  • Afprøvning af projektet i Hjørring, workshops afholdt for sundhedsplejerske fra hele regionen, og bogen er omdelt i Hjørring, Frederikshavn, Læsø, Jammerbugt, Brønderslev, Thisted, Morsø, Aalborg og Vesthimmerland kommuner.

  • Sangens Hus, Herning 

    Sundhedsplejen, Hjørring Kommune 

    Hjørring Musiske Skole

     

    Illustrator Karoline Darhlig Hughes

    Sangpædagog og artist Signe Højmark Thaarup 

Projektet

Projektets formål  

Projektets formål har været et udarbejde og udbrede materiale til sundhedsplejerske med fokus på, at give spædbørnsfamilier viden om, at sang er en kraftfuld måde at forbinde sig med sit barn på, og at sang og musik påvirke børns udvikling i en positiv retning; at understøtte god og sikker tilknytning mellem forældre og barn samt tidlig førsproglig udvikling, ved hjælp af en kunstnerisk trivselsindsats.

 

Hovedaktivitet  

Hovedaktiviteterne i projektet har været udvikling af materialet i samarbejde med sangpædagog Signe Højmark Thaarup, og afvikle workshops for sundhedsplejerske, hvor de har dykket ned i forskning omkring hvordan sang skaber tilknytning og stimulerer barnets hjerneudvikling.

 

Der er trykt 5000 eksemplarer af sangbogen, som er uddelt i 9 ud af 11 kommuner i regionen, og der er indgået samarbejder med og åbnet døre til bl.a. Sangens Hus i Herning, 

Projektets resultater  

Der er blevet skrevet flere sange om små hverdagsting, på eksisterende børnemelodier. Disse er blevet til sangbogen, og er en nem måde for forældre at tilgå sang på, og bryde med forståelsen, at man "kun kan synge" hvis man kan ramme tonerne og huske ordene. 

 

For sundhedsplejerskerne, har været særligt positivt at få viden om sang som metode, og et faktisk redskab i hænderne, der nemt kan formidles og som er nemt at arbejde med. I bogen finder man også små beskrivelser af sangens positive effekter, instruktionsvideoer og anden inspiration. Mange sundhedsplejersker oplever også, at forældre i en udsat position, fx til efterfødselsreaktioner, både kan klare opgaven med at synge for sit barn, men også selv oplever et løft i humøret, når opgaven klares.

 

Når forældrene fortæller om deres oplevelser, peger det på, at sangbogen har bidraget til at de både har turdet at gå i gang med at synge for deres barn samt en oplevet stærkere tilknytning. Oplevelsen af at barnet er fokuseret på en når der synges er stærk og positiv.

Se videoen til højre

Far der synger for sit barn

Overordnet peger erfaringerne fra projektet på, at det understøtter forskningen. Projektet skriver således i deres afrapportering: 

 

"Sang kan naturligvis ikke løse alle problemer i en socialt og mentalt presset spædbarnsfamilie, men det kan være et bidrag til, hvordan især forældre i sårbare og udsatte positioner, som ofte er præget af stressfulde situationer, mental og social mistrivsel, kan bruge sangen til at berolige barnet, hvis der opstår stressfulde situationer. [...]Sang kan samtidig virke stimulerende for et meget stille spædbarn som viser tegn på social tilbagetrækning."

Mere sang til de allermindste 2