Signaturprojekt

projekttitel

Arrangør

Aalborg Universitetshospital

Ved Overlæge Per Thorgaard og Musikterapeut Stefan Skov

 

Samarbejdspartnere

  • Poêsis, arkitekt Esben Bala Skouboe
  • Musikkens Hus
  • Kunsten
  • Naturstyrelsen - Thy Nationalpark
  • Udøvende kunstnere Ørntoft og Norheim

Beskrivelse af projektet

Projektets formål

Fokus har været at dokumentere at deltagelse i kulturelle aktiviteter i Nordjyske kulturhuse kan fungere som et effektivt supplerende tilbud for trivsels- og sundhedsfremme for patienter og pårørende efter sygdomsbehandling i hospitalsregi.

 

Formålet med projektet har både været at skabe en fungerende praksis og en dokumenteret nytteværdi af kulturelle indsatser sammensat med bl.a. formidling af sundhedsfaglige og filosofiske aspekter kombineret med struktureret samvær hos kulturudbydere i Nordjylland.

 

Såvel projektets målsætning som den bagvedliggende viden er udspecificeret i rapporten linket til nederst på siden.

Projektets målgruppe

Målgrupperne for projektet har været patienter og pårørende efter indlæggelseskrævende (og dermed svær) sygdom. Således var der ikke tale om særlige diagnosegrupper, eller en opdeling af målgruppen i forhold til behandlingstype. Målgruppen var valgt fordi netop denne gruppe har brug for at rehabilitere hurtigst muligt og bedst muligt. Målgrupperne i projektet blev i praksis primært patienter og pårørende relateret til kræftdiagnoser.

 

Målgrupperne blev ”rekrutteret” på relevante kliniske afdelinger ved formidling af tilbuddet om kultur i rehabiliteringsfasen. Formidlingen af tilbuddet skete fra en sundhedsfaglig person.

 

Projektet bekræftede at pårørende (familie eller vennekreds) var vigtige at medtage i målgruppen. 

Projekterfaringer

I en rehabiliteringsproces er sundheds- og trivselsfremmende indsatser vigtige som supplement til hospitalets behandling af sygdommen.

 

Projektets erfaringer er både baseret på de indsamlede videnskabelige data, fra testimonials (film og tv-medie), fra læserbreve, fra transskriberede interviews (patienter) og fra erfaringsresumeer fra deltagende undervisere, kulturudbydere og kliniske afdelinger.

 

Helt overordnet er det vores erfaring at projektet har tilvejebragt en praktisk og teoretisk sammensætning af kulturtilbud med en dokumenteret positiv effekt på trivsel for patienter i rehabilitering efter svær sygdom i Region Nordjylland.

Der er skaffet viden om en optimeret afvikling og en optimeret formidling og dermed baggrund for dialog om fremadrettet idriftsættelse af mere generelle tilbud om sådanne kultur-pakker – både på hospitalerne (som en del af behandlingsindsatsen) og i kulturhusene som en konkret udmøntning af kulturoplevelsers trivsels- og

sundhedsfremmende værdi.

 

En sådan udvikling kræver dialog mellem relevante parter i forhold til etablering af en bæredygtig økonomi som platform for aktiviteterne – herunder data vedrørende parathed til egenbetaling. Projektet og dets konklusioner kan danne solid basis for beslutninger og videreudviklinger af det anvendte koncept i såvel hospitalsverdenen som i kulturlivet og

kulturhusene.

Relevante links og

Film fra Kulturkraft